İnşaat Mühendisliği AD 2020-2021 Bahar Dönemi Tezli/Tezsiz Yüksek Lisans ve Doktora Başvurusu

İnşaat Mühendisliği AD

2020-2021 Bahar Dönemi Tezli/Tezsiz Yüksek Lisans-Doktora Programı Başvurusu

KONTENJAN
Tezli Yüksek Lisans: 5 Kişi
Tezsiz Yüksek Lisans: 5 Kişi
Toplam Doktora ve Bütünleşik Doktora: 3 kişi
Yabancı Uyruklu Öğrenci Tezli YL : 2 kişi
Yabancı Uyruklu Öğrenci Tezsiz YL :  –
Yabancı Uyruklu Öğrenci Doktora Programı : 1 kişi
Yatay Geçiş Kontenjanları (Tezli-Tezsiz YL-Doktora) : –

Tezli/ Tezsiz YL Programı Başvuru Koşulları
1. Başvuru için adayların 4 yıllık bir mühendislik programından veya mimarlık bölümünden mezun olması gerekmektedir.
2. Tezli programa başvuracak adayların; ALES’ten (SAY)– son beş yıl içinde) en az 55 puan almış olması ya da YÖK tarafından kabul edilen GMAT veya GRE sınav türlerinden ALES (SAY) 55 puan türüne eşdeğer puan almış olması gerekmektedir.
3. Tezsiz program için ALES şartı aranmamaktadır.
4. Alan dışı başvurularda ilgili Anabilim Dalı tarafından belirlenen “Bilimsel Hazırlık Programı” uygulanmaktadır.
5.  Lisans eğitimlerini yurtdışında yapmış olan adayların YÖK’ten  lisans/yüksek lisans diploma denklik/tanınırlık belgesi almaları zorunludur (KKTC Üniversiteleri dâhil).

İnşaat Mühendisliği AD Doktora ve Bütünleşik Doktora Programı için;

Doktora Programı Başvuru Koşulları
1. Başvuru için adayların 4 yıllık bir mühendislik programından veya mimarlık bölümünden mezun olması gerekmektedir.
2. Yüksek lisans mezunu olarak yapılan başvurularda ALES’ten (SAY- son beş yıl içinde) en az 55 puan almış olması ve lisans mezunu olarak yapılan başvurularda ise ALES’ten en az 70  almış olması gerekmektedir.
3. Lisans diploması ile doktora programına başvuracak adayların diploma notunun 4’lük sistem üzerinden en az 3.00 olması gerekmektedir.
4. YÖK tarafından kabul edilen yabancı dil sınavlarından en az aşağıdaki puanları almış olması gerekmektedir.

• Uluslararası kurul tarafından kabul edilen İngilizce sınavlar ve puanlar:
  • YDS-ÜDS-KPDS-YÖKDİL = 55 puan
  • CAE – CAE = C Puan
  • TOEFL İBT = 66 Puan
  • PEARSON PTE = 50 Puan
5. Lisans eğitimlerini yurtdışında yapmış olan adayların YÖK’ten Denklik Belgesi almaları zorunludur.
6. Ana dilleri İngilizce olan “Yabancı Uyruklu” öğrenci adaylarının YÖK Uluslararası Kurul tarafından kabul edilen 14.01.2015 tarihli “Yabancı Dil Eşdeğerlilikleri” tablolarında yer alan sınavlardan geçer not almış olmaları zorunludur.
7. Alan dışı başvurularda ilgili Anabilim Dalı tarafından belirlenen “Bilimsel Hazırlık Programı” uygulanır.

BAŞVURULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ

* Yüksek Lisans ve Doktora programları için değerlendirmeler 100 tam not üzerinden değerlendirilecektir.
* Yüksek Lisans için ilgili programın puan türünde ALES sınav notunun %50 si ve Lisans notunun %50’si alınarak elde edilen puanlar en yüksek puandan başlanarak sıralama yapılmak suretiyle adayların tercih sıraları ve kontenjanlar gözetilerek yapılmaktadır.
* Doktora için ilgili programın puan türünde ALES sınav notunun %50’si Lisans notunun %20’si ve yapılacak sözlü sınavın %30’u alınarak elde edilen puanlar en yüksek puandan başlanarak sıralama yapılmak suretiyle adayların tercih sıraları ve kontenjanlar gözetilerek yapılmaktadır.